стрілка навігації    стрілка навігації    стрілка навігації  Заливний язик



Заливний язик

Заливний язик
автор рецепта Автор: Галя



Вам знадобиться для заливного язика:

  • 3-4 свинячих язика
  • 2 яйця
  • 2 цибулини
  • 2-3 зубчики часнику
  • перець горошком, лавровий лист
  • 2 ст. ложки желатину
  • трохи зеленого горошку і зелені для прикраси
  • сіль

Спосіб приготування заливного язика:
Купили ми охолоджені або заморожені язики - і в тому, і в іншому випадку спочатку їх замочимо в холодній воді на 1,5-2 години. Потім промиваємо й опускаємо в киплячу воду. Солі треба покласти багато, на смак це повинен бути досить міцний соляний розчин.

Відразу ж кладемо і очищені цибулини, непогано додати і стебла зелені або шматочки кореня петрушки, пастернаку або селери. А ось з перцем і лавровим листом поспішати не варто, кладемо їх хвилин за 30-40 до закінчення варіння.

Залежно від розміру та стану свинячі язики варяться від 1,5 до 2-3 годин на маленькому вогні під кришкою. Перевірка - елементарна: встромляємо вилку, в готові язики вона входить, як у масло.

Опускаємо відварені язики в крижану воду, і через кілька хвилин, коли вони трохи охололи, очищаємо. Загортаємо у плівку або фольгу, щоб не завітрювались.

Між справою зварити яйця, подрібнити часник і промити зелень.

Приблизно за годину заливаємо желатин для набухання холодною водою. На пакетиках зазвичай є інструкція - скільки його треба і як з ним обходитись.

Бульйон проціджуємо. Навряд чи він вийшов у нас прозорим, тому зробимо відтяжку.

У киплячий бульйон вливаємо желатин, він майже відразу закипає - знімаємо бульйон з вогню.

Язики нарізаємо красивими скибочками, укладаємо у форму або декілька форм або в глибоке блюдо, в якому потім і подамо його.

Посипаємо скибочки часником і заливаємо бульйоном. Прикрашаємо шматочками варених яєць, консервованим зеленим горошком, зеленню - була б фантазія.

Ставимо в холодне місце для повного застигання. Заливний язик хороший ще й тим, що його не поспішаючи можна приготувати за день до свята.

Подаємо заливний язик з хріном, гірчицею, аджикою.

За цим же рецептом можна приготувати і телячі, яловичі язики. Тільки варити ці язики слід трохи довше. Заливний язик готовий.
Смачного!