стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Італійський лимонний торт



Італійський лимонний торт

Італійський лимонний торт
автор рецепта Автор: Люба
кухня Кухня: Італійська



Вам знадобиться:

  • Пісочне тісто:
  • Вершкове масло - 200 г
  • Борошно пшеничне - 300 г
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Яєчний жовток - 1 шт. (використовується як розпушувач)
  • Цукровий пісок - 100 г
  • Форма силіконова/знімна діаметром 18 см.
  • Квасоля або горох
  • Пергамент/фольга
  • Начинка:
  • Лимон - 2 шт.
  • Цукровий пісок - 200 г
  • Вершкове масло - 180 г
  • Яйце куряче - 4 шт. (3 яйця і один жовток)
  • Желатин порошок - 1 ч.л.
  • Вода - 2 ч.л.
  • Для Італійської меренги:
  • Білок яєчний (залишилися) - 2 шт.
  • Цукровий пісок - 200 г
  • Вода - 65 мл
  • дрібка солі

Спосіб приготування:
Ретельно збити м'яке вершкове масло з цукром.

Додати до маси борошно, просіюючи його через сито, яйце і жовток (білок залишається для меренг).

Замісити тісто і залишити в холодильнику на 30 хвилин.

Охолоджене тісто розкачати і укласти в знімну (попередньо змастити маслом) або силіконову форму. Прокласти пергаментом (фольгою) верх тіста і насипати квасолю / горох в якості вантажу. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

Приготувати лимонний крем:

Замочити желатин в холодній воді.

Натерти цедру лимона і вичавити сік з лимонів.

Додати вершкове масло і цукор, ретельно перемішати і поставити на вогонь. Довести до кипіння. Збити яйця і жовток (білок знову залишити для меренг) і додати тонкою цівкою до киплячого сиропу, постійно помішуючи, проварити 1 хвилину (не забуваючи мішати), зняти з вогню і ввести желатин.

Дістати з духовки тісто, вийняти вантаж з квасолі / гороху і наповнити отриманим кремом. За консистенцією він схожий на густу манну кашу. Знову відправити в духовку при 180 градусах, ще на 25 хвилин. Готовий торт трохи схопиться зверху, але, поки гарячий, буде схожий за консистенцією на суфле.

Приготувати «Італійську меренгу»:

Цукор з водою уварити до 121 градуса (варити приблизно 15 хвилин на невеликому вогні).

Щоб перевірити температуру потрібно: трохи сиропу набрати чайною ложкою і опустити її ненадовго в склянку крижаної води. Якщо виходить зібрати нещільну кульку, то потрібна температура витримана, якщо ні, продовжувати уварювати до потрібної температури. Дуже важливо не заважати сироп, інакше він кристалізується, утворюючи грудочки.

Поки цукор з водою уварюються, збити попередньо охолоджені білки з дрібкою солі до стану пишної білої піни.

Потім відразу ж тонкою цівкою вилити в піну готовий цукровий сироп, продовжуючи збивати до тих пір, поки маса не охолоне до кімнатної температури або трохи тепліше (в іншому випадку білок впаде, і торт залишиться без прикраси).

Викласти меренгу поверх торта, використовуючи лопатку або кондитерський мішок з насадками.

Після чого відправити торт в розігріту до 250 градусів духовку на 1 хвилину, щоб лише трохи «обпалити» білок зверху. Відключити духовку, не виймати торт до повного охолодження.

Перед подачею охолодити (бажано залишити на ніч і тільки потім акуратно витягнути з форми) і прикрасити ягодами. Італійський лимонний торт готовий.
Смачного!